OVER TROPILEX


Tropilex maakt prachtige hangmatten & hangstoelen. Tropilex probeert de produceren het liefst zo duurzaam en eerlijk mogelijk.

Hangmatten en hangstoelen van Tropilex worden met de hand geweven en afgewerkt door traditionele hangmatwevers in Colombia, Brazilië en India. Het is een waar genoegen om met die bedrijven samen te werken om de Tropilex hangmatten en hangstoelen te ontwerpen en te produceren.

Voor alle Tropilex producten houden ze de productie zo goed mogelijk in de gaten. Ze bezoeken zelf de fabrieken, letten op de arbeidsomstandigheden en controleren de kwaliteit dubbel.

Tropilex probeert zo goed mogelijk te achterhalen waar de grondstoffen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden gewonnen. Ze kunnen niet overal en altijd het verschil maken, maar niets doen is geen optie. Troplixe zorgt ervoor dat u met een goed gevoel kunt ontspannen in uw nieuwe hangmat of hangstoel!

 

 

Wat zijn hangmatten?

Een hangmat is in feite een doek dat tussen twee punten wordt opgehangen. Hangmatten kan je gebruiken om in te lezen, te slapen of lekker te luieren. Doordat de hangmat wat schommelt, wordt het liggen in een hangmat als zeer relaxt ervaren.

Waar komt het woord hangmat vandaan?

De hangmat vertolkt het Latijns-Amerikaanse levensgevoel als geen ander, zoals men reeds in het Caribische gebied, Brazilië of Mexico heeft kunnen leren kennen.

We spreken ook praktische redenen voor de hangmat: hij neemt niet veel ruimte in beslag en is extreem flexibel inzetbaar, kan binnen seconden opgehangen en afgehaald worden.

De oorsprong van de hangmat

De oorsprong van de hangmat ligt bij de Indianen van Midden- en Zuid-Amerika (Taíno). De inheemse bewoners wisten al vroeg wat ze er aan hadden, want ze beschreven de hangmat al sinds vele honderden jaren als “wieg van de Goden“. De eerste hangmatten werden uit de schors van de Hamack-boom gemaakt, daaraan dankt de “Hamaca“ zijn naam. De Nederlanders spraken een poos van een 'hangmak' of 'hanggemak', maar later verbasterde dit tot het meer gangbare 'hangmat'.

De hangmat op zee

Columbusontdekte de hangmat op de Bahama's, waar hij op 17 oktober 1492, slechts vijf dagen naar aankomst, verrast ontdekte, dat "de mensen in netten tussen bomen sliepen“, volgens zijn aantekeningen. Hij voerde de hangmat in Europa in, waar hij toen vooral bij zeelui erg geliefd was. In plaats van op het vochtige, harde dek te moeten slapen, waar het vies was en zwart zag van het ongedierte, konden zij nu ontspannen in een hangmat en zich laten wiegen door de golven.